De Ce Spun Prospectii “Da” Si De Ce Spun “Nu” Produsului Sau Oportunitatii Tale

0
171
network marketing, vanzari, oportunitate, vazator, abilitati
network marketing, vanzari, oportunitate, vazator, abilitati

Se spune ca unui vanzator ii trebuie 7 (sapte) vizite pentru a obtine o vanzare. Serios vorbind, nu stiu daca este adevarat sau nu, dar poate este doar un mit ca sa mentina optimismul oamenilor de vanzari dupa ce aud un “Nu!” in urma multiplelor hartuiri. Se stie ca exista doua tipuri prospecti: cei care cumpara imediat si cei care nu cumpara imediat sau niciodata.

Cateva motive pentru care prospectii cumpara imediat in urma unei prezentari de oportunitate sau de vanzare

 1. Momentul potrivit

Probabil ca exista o asa coordonare perfecta astfel incat prospectul tau cumpara imediat, daca ceea ce oferi este ceea ce oricum cauta. De exemplu, daca prospectul nostru vrea sa slabeasca si ii oferi un program de slabit, ce crezi ca o sa faca? Sau daca de ceva timp cauta sa faca o activitate noua care sa ii aduca un venit suplimentar.

 1. Incredere maxima

Atunci cand ne cunoastem prospectul si avem un raport perfect cu acesta este usor pentru el sa ia o decizie atunci cand are incredere in cineva. In general, increderea este un factor important in luarea unei decizii instant. Pe de alta parte, daca prospectul nu ne crede sau nu are incredere in noi, atunci nimic productiv nu se va intampla. Oferta noastra poate sa fie cea mai buna din lume, dar atata timp cand el nu se simte confortabil, el va amana decizia cat se poate de mult.

Network Marketerii si Vanzatorii profesionisti lucreaza constant la imbunatatirea tehnicilor de a crea raport pentru a primii cat mai des raspunsuri pozitive de la prospectii lor. Din nefericire cand pornim in cariera noastra de Network Marketing sau vanzari nu avem aceste abilitati foarte bine dezvoltate si acestea se invata in timp, neavand cum sa stii totul din prima zi.

Indiferent ca vorbim despre un produs, un serviciu sau o oportunitate, asigura-te ca esti la momentul potrivit si ai creat un raport de incredere foarte bun cu prospectii tai, altfel chiar daca este un joc al numerelor, cele doua variabile te pot ajuta maxim sa ai cat mai multe reusite.

Cateva motive pentru care prospectii tai nu reactioneaza imediat la ceea ce ai de oferit

 1. Moment nepotrivit

Chiar daca oferta ta este una perfecta se poate intampla ca circumstantele din viata prospectului nostru sa nu fie cele mai bune. Hai sa vedem daca exemplele urmatoare iti sunt familiare:

 • Pierderea locului de munca. Prospectul nostru este complet focusat pe supravietuire si gasirea unui nou loc de munca pentru a-si plati facturile.
 • Ore suplimentare la locul de munca. Nu prea exista prea mult timp in viata prospectului nostru ca sa se gandeasca la produsul sau oportunitatea noastra.
 • Schimbarea locuintei. Probabil unul dintre cele mai stresante momente din viata cuiva, iar ultimul lucru la care se gandeste este sa cumpere ceva.
 • Probleme in familie. Cand sotia sau copiii au situatii mai putin placate atunci afecteaza atentia prospectului nostru si ultimul lucru pe care si-l doreste este sa asculte o prezentare.
 • Dificultati in relatie. Cand apar probleme sentimentale putem sa fim siguri ca nici macar nu ne va asculta si gandurile lui vor fi in alta parte decat produsul sau oportunitatea noastra.
 1. Distrageri

Atunci cand esti intr-o intalnire cu unul dintre prospectii tai, asigura-te ca atentia este indreptata 100% catre ceea ce ai de oferit. Cand prospectul nostru poate avea distrageri din partea telefonului, a unui televizor sau chiar a copiilor lui, este foarte usor ca el sa puna pe plan second prezentarea noastra.

 1. Prezentare slaba

Chiar daca prospectul nostru are nevoie de produsul, serviciul sau oportunitatea noastra, dar prezentarea a fost una amatoriceasca si slaba, atunci sansele ca el sa cumpere imediat scad dramatic. De aceea trebuie sa ne asiguram ca nu facem vreuna din greselile de mai jos:

 • Citim o prezentare PowerPoint sau un flip-chart prospectului nostru ca si cum acesta nu sties a citeasca singur
 • Fortam prospectul sa vada un video de prezentare care tine 10 minute, cand el nu suporta sa vada nici macar o reclama de 30 de secunde
 • Ii povestim prospectului totul despre noi, realizarile noastre, cat de buni suntem, toata istoria companiei, istoria vietii noastre si multe altele, dar niciodata nu ne concentra pe ceea ce el are nevoie
 • Ii furnizam prospectului o pagina de internet pe care sa o studieze si de care sigur nu este interesat
 • Folosim tehnici amatoricesti de inchidere a vanzarii punand presiune pe prospect si care il deranjeaza
 1. Lipsa abilitatilor

Cum ar fi daca ne-am urca la bordul unui avion si pilotul spune: “Bine ati venit! Nu stiu cum o sa il pilotez pana la destinatie, dar am o atitudine buna si sunt foarte motivat.”? Probabil ca ne-am da cu totii imediat jos.

Prospectii nostri isi dau imediat seama de nivelul de incompetenta al vanzatorului. Daca nu am exersat prezentarea si suntem nesiguri, atunci ei vor evita sa faca afaceri cu noi. Lucreaza cu tine constant si asigura-te ca iti dezvolti abilitatile si tehnicile astfel incat sa-ti imbunatatesti rata de succes. Chiar daca de cele mai multe ori nu poti controla momentul si nici distragerile, cu siguranta iti poti imbunatati abilitatile si tehnicile in fiecare zi.

DISTRIBUIȚI
Articolul următor8 Secrete pentru Stapanirea Limbajul Corpului, care vor Castiga pe Oricine
Dragos Dican
Cu peste 12 ani de experienta in industria de Online Marketing, Sales si Project Management, prin acest blog imi doresc sa ating cat mai multe subiecte legate de aceste industrii si nu numai. In ultimii 7 ani am descoperit ce inseamna Dezvoltarea Personala si Leadership-ul. Iar pentru ca motivatia mea principala este libertatea din toate punctele de vedere, de 6 ani activez in industria de Network Marketing si prin aceasta vreau sa ajut cat mai multi oameni sa ajunga independeti financiar.

LĂSAȚI UN MESAJ